Förmåner och villkor
Statlig verksamhet har varit något av en föregångare på arbetsmarknaden när det gäller individuell lönesättning och moderna villkor.
Individuell lönesättning. För de som jobbar statligt gäller individuell lönesättning som baseras på prestation och skicklighet. Även andra faktorer spelar roll såsom ansvar och arbetsuppgifternas svårighetsgrad. Marknadsfaktorer som konkurrens på arbetsmarknaden kan också påverkar lönen.
Arbetstid. Inom staten är det arbetsgivare och fackliga organisationer som tecknar arbetstidsavtal. Arbetstiden planeras utifrån verksamhetens behov och förutsättningar. Ibland används förtroendearbetstid som innebär att du som anställd i stor utsträckning själv kan bestämma hur arbetstiden ska disponeras.
Föräldraledighet. För att underlätta din föräldraledighet betalar arbetsgivaren en kompletterande ersättning när du tar ut föräldrapenning. Du kan få cirka 90 procent av din lön under större delen av din föräldraledighet. Som småbarnsförälder har du även möjlighet att arbeta deltid.
Tjänstepension. För den som jobbar statligt betalar arbetsgivare in till din tjänstepension enligt pensionsavtal PA16. Den kompletterar den allmänna pensionen som alla har rätt till.
Vårt erbjudande
Statlig verksamhet behöver medarbetare med rätt kompetens. Om du väljer att jobba statligt har du möjlighet att vara med och påverka samhällets utveckling och göra skillnad. Det här är vad statliga arbetsgivare kan erbjuda dig:
Vi erbjuder meningsfulla och utvecklande arbetsuppgifter inom olika verksamheter där du som anställd har möjlighet att påverka och utvecklas i ditt arbete.
Arbetsplatser inom statsförvaltningen strävar efter god arbetsmiljö som är präglad av öppenhet och transparens och ett ledarskap som styrs av värderingar och mål där du är delaktig i att utveckla arbetsplatsen.
De statliga verksamheterna bygger på din och dina kollegors kompetens, era erfarenheter och individuella och gemensamma resultat.
Som statsanställd har du individanpassade villkor som bland annat baseras på arbetsresultat. Du har också möjlighet att planera och påverka ditt arbetsliv utifrån din livssituation.
Hälsa och arbetsmiljö
De som jobbar statligt är mindre sjuka än anställda i andra sektorer. Det hänger ihop med att arbetsmiljön oftast är bra med eget inflytande och små risker för fysiska arbetsskador.
Inom flera områden upplever de som jobbar statligt sin arbetssituation mer positiv än på övriga arbetsmarknaden. Statligt anställda upplever i högre grad att de har ett omväxlande, obundet och meningsfullt arbete. En större andel statligt anställda anser att de har ett i hög grad intressant och stimulerande arbete i jämförelse med arbetsmarknaden som helhet.
De som jobbar statligt har lägre sjukfrånvaro än övriga sektorer och så har det varit under de senaste 25 åren.
En bra arbetsmiljö är viktig och ger förutsättningar för både effektivitet och arbetsglädje. Relationen är ömsesidig, en effektiv verksamhet bidrar till arbetsglädje och stolthet hos de anställda vilket i sin tur bidrar till en bra arbetsmiljö.
Som statligt anställd har du alltid tillgång till företagshälsovård. Ofta stödjer arbetsgivaren olika friskvårdsaktiviteter genom subventioner.