Jobb eller praktik inom EU?
Att jobba inom EU är både stimulerande och utmanande. Du får arbeta med aktuella frågor med möjlighet att förbättra livet för omkring 450 miljoner EU-invånare.
För dig som studerar eller arbetar som statstjänsteman i Sverige och är nyfiken på en karriär inom EU finns många spännande möjligheter. Genom att jobba inom EU får du inblick i olika förfaranden, beslutsprocesser och politik med möjlighet att utforma politik, genomföra EU-lagstiftning och ansvara för analyser och rådgivning.
Du kan ansöka om att jobba för EU:s institutioner, byråer och organ med tillsvidare, tidsbegränsat eller tillfälligt anställningskontrakt med stöd från UHR, Universitets- och högskolerådet.
De svenskar som arbetar inom EU:s institutioner är en viktig resurs som bidrar till kunskap om svenskt samhällsliv och förvaltningskultur inom EU. Behovet av ett svenskt synsätt med värderingar som är förankrade i det svenska samhället är viktigt. Det ger insyn, inflytande och kan på sikt stärka svenska positioner i EU-samarbetet.
På UHR:s webbsida kan du läsa mer om att jobba i EU
UHR: EU söker personal inom vetenskaplig forskning - ansök senast 10 dec
På UHR:s webbsida hittar du information om urvalsprocessen och övningsmaterial
Så här går ansökningsprocessen till
Här beskrivs hur ansökningsprocessen går till vad gäller att jobba inom EU eller praktisera inom EU.
1. Välj praktik eller anställning
Du kan göra obetald praktik under dina högskolestudier eller betald praktik efter att du har tagit examen. Om du vill söka arbete finns flera anställningsformer: fast, kontrakts- eller korttidsanställning.
2. Välj vad du vill arbeta med
Valet beror på vilka frågor och arbetsuppgifter vill du arbeta med. Du kan välja mellan EU:s institutioner, byråer och organ som erbjuder möjligheter till arbete och praktik. 80 procent av EU:s institutioner och byråer ligger i Bryssel eller Luxemburg, 20 procent i andra EU-länder eller resten av världen.
3. Läs mer om karriärvägar inom EU
Information om EU-karriärmöjligheter finns på European Personnel Selection Office:s (Epso) webbsida. Där hittar du information om pågående och kommande ansökningsförfaranden, ansökningskriterier, hur urvalsprocessen går till samt hur du förbereder dig.
4. UHR hjälper till under ansökningsprocessen
UHR stöttar svenska sökande under hela ansökning- och urvalsprocessen genom information- och träningsinsatser. Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionenär också med och stöttar svenskar under praktikperioden och rekryteringsprocessen.
Hitta lediga jobb i EU
Det finns en databas där du kan leta efter lediga anställningar i EU både fasta och tillfälliga lediga jobb. Här finns också kontraktsanställningar, utstationeringar och praktikplatser. Urvalsförfaranden för tillfälligt anställda anordnas i allmänhet av institutionerna och byråerna själva och inte av Epso.
Filmer om att jobba eller praktisera i EU
Här kan du se filmer om att jobba i EU och en film om att praktisera eller arbeta som trainee i EU.
Film om att praktisera eller arbeta som trainee i EU
Att praktisera eller arbeta som trainee i EU ger värdefull kunskap och erfarenhet. Du får direkt erfarenhet av arbetet vid EU:S institutioner, byråer och organ samt inblick i förfarande och politik i EU institutionerna. Under din EU-praktik får du riktiga arbetsuppgifter och ansvarsområden.
Obetald praktik är det som ingår som obligatorisk del av en utbildning.
Betald praktik kan sökas av personer med avslutad universitets- eller högskoleutbildning.
Läs mer om vilka institutioner som erbjuder praktik
Prenumerera på Universitets- och högskolerådets nyhetsbrev "Praktik och arbete i EU:s institutioner"