Paul Frogner Kockum
Dr./Forskare inom ämnesområdet geokemi
Statens geotekniska institut (SGI)
Myndighetsområde: Bostadsförsörjning och samhällsutveckling
"Jag uppskattar att få vara med och bidra till att lösa miljörelaterade problemställningar."
Paul Frogner Kockum
Vulkanaskans gödning av havsplankton på Island och hur bergarter bryts ner och vittrar är några saker som forskaren Paul Frogner Kockum studerat i sitt arbetsliv. Att inte bara sitta på kontoret utan att även komma ut på fältarbete är något som han uppskattar särskilt med sitt jobb på Statens geotekniska institut.
Berätta kort vad du jobbar med
– Jag jobbar sedan tolv år tillbaka med att ta fram metoder för att kvantifiera föroreningsspridning från sediment. Vi tittar på olika spridningsvägar som till exempel genom diffusion i vatten, transport med gas eller partiklar. Målsättningen är att bidra med kunskap om hur olika typer av föroreningar sprids från förorenat sediment.
Vad har du för utbildning och vad har du gjort tidigare?
– Jag gick på matematisk-naturvetenskapliga linjen på Stockholms universitet och tog sedan en doktorsexamen i mineralogi, petrologi och geokemi 1998. Efter min doktorsexamen, mellan 1999 och 2001, studerade jag på Island om vulkanaska kan göda havsplankton och som under en sådan blomning i så fall skulle kunna ta upp stora mängder karbonatjoner från havsvattnet. Detta skulle kunna inverka på koldioxidhalten i atmosfären och växthuseffekten. Jag har tidigare också arbetat med hur bergarter bryts ned och vittrar.
Vad lockade dig till ditt nuvarande jobb?
– Jag uppskattade främst möjligheten att få jobba vidare med naturvetenskaplig forskning inom ämnesområdet geokemi.
Vad uppskattar du mest med ditt jobb?
– Att få vara med och bidra till att lösa miljörelaterade problemställningar samt att jobbet inte bara är kontorsrelaterat. Man kommer även ut i naturen på fältarbete.
Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?
– Det ger en trygghet att jobba statligt vilket känns bra när man har barn. Man kan som exempel alltid dra ner på arbetstakten när barnen behöver mer tid till exempel vid hjälp med skolarbetet.
Att jobba statligt som naturvetare
Är du naturvetare och vill bidra till att utveckla samhället? Då ska du jobba statligt!
Bostadsförsörjning och samhällsutveckling
Inom verksamhetsområdet Bostadsförsörjning och samhällsutveckling finns idag tre statliga arbetsgivare – Boverket, Nordregio och SGI – där Boverket är den största.
Lediga jobb som Naturvetare
- Umeå • Publicerad för 6 timmar sedan
- Umeå • Publicerad för 6 timmar sedan
Postdoktor inom biologisk mångfald i sötvatten och extrema händelser
- Malmö • Publicerad för 23 timmar sedan
Fiskehandläggare
- Malmö • Publicerad för 23 timmar sedan
Vattenhandläggare - kalkning
Visar 4 av 174 lediga jobb
Visa fler lediga jobb